Heb je nog vragen?

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen voor je opgelijst.

Neen, dat is niet nodig: iedereen is welkom om voedseloverschotten mee te nemen. Jij dus ook!

Zo kunnen we onze werkingskosten betalen én zorgen we tegelijk dat mensen

   – meer respect opbrengen voor de voeding en 

   – er niet teveel van meenemen waardoor het toch in de vuilbak zou belanden.

We kunnen op die manier ook de negatieve milieu-impact van de voeding compenseren via biodiversiteits- en klimaatprojecten te ondersteunen. 

Wij bedoelen met ophalen van overschotten in de winkels of bij andere schenkers. Vrijwilligers halen voedsel op, die door mensen/klanten worden meegenomen op verdeelmomenten.

Ja, 

als het gaat om verpakte voeding waarbij alle informatie op de verpakking staat rond houdbaarheid, allergenen én als het op gepaste wijze bewaard is geweest (al dan niet gekoeld, …).

Neen, 

als het gaat om bereide voeding zonder klassiek etiket: het is de bedoeling dat je informatie meegeeft over ingrediënten en mogelijke allergenen, zodat mensen met een voedselallergie geen risico’s hoeven te lopen. Je kan die info noteren op een papiertje dat je kan opvragen op een verdeelmoment of hier (link nog toe te voegen) kan afdrukken, maar het mag ook op een eigen briefje dat je samen met de voeding mee afgeeft.

 

Jazeker! Geen enkel probleem! Beter stevige recipiënten meegeven dan wegwerpverpakkingen gebruiken.

Vraag via een berichtje naar letssavefood@gmail.com / Facebook-Messenger / telefoon / formulier bij ‘Voedsel over’ of een vrijwilliger het kan komen ophalen. Vermeld daarin de nuttige gegevens: hoeveelheid, in welke verpakking het kan meegenomen worden, of het gekoeld getransporteerd moet worden, in welke periode het kan opgehaald worden, …

Ophalen met bakfiets bij winkels, voeding opslaan voor latere verdeling, meehelpen op verdeelmomenten, mee de organisatie uitbouwen, administratief werk, …